Pierwsze wypieki


Jak powstawały pierwsze wypieki


Pierwsze chleby nie przypominały dzisiaj nam znanego pieczywa. Przybierały formę papki, w 80-90% składającej się z wody, która była zmieszana z wyłuskanymi ziarnami pszenicy, jęczmienia, prosa czy żyta. Z czasem ziarna rozdrabniano moździerzami i stopniowo zmniejszano ilość używanej wody, aż do 40%. W ten sposób uzyskano pieczywo w postaci placków czy podpłomyków, które wyrabiano na gorących kamieniach. W Mezopotamii ok. IV tysiąclecia p. n. e. upieczono pierwszy chleb, do którego spulchnienia użyto drożdży. W tym samym czasie Izraelici spożywali macę, czyli suche placki, które pieczono pod glinianym garnkiem Pierwszy chleb bochenkowy stworzyli starożytni Egipcjanie, którzy przywiązywali dużą wagę do sposobu przygotowywania chleba. O szacunku, jakim darzyli chleb świadczy fakt, że ziarna zbóż nazywali „Achnet", co znaczyło „to, co daje życie". Jak pokazują malowidła odnalezione na ścianach grobowców, do wypieku używali specjalnych foremek w kształcie piramidy. Chleby umieszczano blisko zmarłych, by ci mogli się nimi posilić w zaświatach. Z kolei starożytni Grecy wprost rozsmakowali się w pieczywie, znali aż 70 jego rodzajów i najprawdopodobniej to oni stworzyli pierwsze piekarnie. Zamiłowanie do pieczywa od Greków przyjęli Rzymianie, a za panowania cesarza Oktawiana Augusta w Rzymie istniało już 500 piekarni. Podobno Rzymianie tak bardzo cenili tych, którzy potrafili wypiekać smaczny chleb, że najlepszych piekarzy-niewolników nagradzali wolnością. Co ważne: byli także pierwszymi, którzy wymyślili chleb na zakwasie.

WYJŚCIE